Wijnen > Spanje

Spanje

SHERRY

Jerez-Xérès-Sherry en Manzanilla Een versterkte wijn die lijkt op Fino en die uitsluitend in Sanlúcar de Barrameda (Cádiz) gemaakt wordt met behulp van biologische oudering, waarbij het systeem van criadera’s en solera’s gebruikt wordt. Sherry is een lekkere en gezonde wijn, in de droge sherry vindt men geen restsuikers. Er bestaan droge, zoete, jonge en heel oude sherry's. Wij verkopen de uitstekende "La Guita": de referentie voor de droge Manzanilla sherry is Spanje. Daarnaast hebben we ook een assortiment oudere en zoetere sherry's van Tradicion: 20 en 30 jaar oude Oloroso, Palo Cortado en Pedro Ximenes. Een ware belvenis om deze te proeven.

Costers Del Segre

Castell d'Encus DO Costers del Segre

 De oorsprong van Castell d'Encus is echt een liefdesverhaal - Raül Bobet werd verliefd op deze plek toen hij in 2001 op reis was in de regio, op zoek naar een terroir dat niet zou zijn beïnvloed door de klimaatverandering. Gezien de grote hoogte, zijn er prachtige uitzichten en is het beschermde gebied zwaar bebost, met een Romaanse kapel en een aantal eeuwenoude in de rotsen uitgehouwen fermentatie "vaten". Dit, gecombineerd met een klei-leem en kalkhoudende grond, biedt de ideale omstandigheden voor de productie van uitstekende wijnen.

In de 11e eeuw,  behoorde Castell d'Encus toe tot Graaf Bernat I.  In 1151 schonken de graven van Arnau Miro & Aurea het domein aan de Orde van Hospitalier monniken. Tijdens deze periode werden wijngaarden aangeplant en reservoirs voor vergisting uitgehouwen in de rotsen die werken volgens de principes van de zwaartekracht, ook vandaag blijven deze in zeer goede staat. De monniken bleven op het terrein tot minstens 1752. Wijnbouw:

Het domein is ongeveer 95 hectare, maar een groot deel ervan is bebost. 23 hectare ervan werden aangeplant met een hoge dichtheid met 5.500 tot 7.700 wijnstokken per hectare. In aanvulling op de Pinot Noir en Riesling variëteiten, verbouwen ze Albariño, Sauvignon Blanc,  Roussanne, Syrah, Carignan, Grenache noir, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon en Petit Verdot variëteiten. Allen zijn beplant met lage opbrengst onderstammen en klonen.

Als onderdeel van onze milieu-filosofie, gebruiken we geen herbiciden, insecticiden of fungiciden, behalve die gebruikt worden in de biologische wijnbouw. Om de energie-efficiëntie te maximaliseren, zal het domein de eerste zijn om warmte-uitwisseling apparatuur te gebruiken met geotermics technologie. Het domein is ontworpen om te werken met behulp van de zwaartekracht van de druif bewegingen - met behulp van de meest geavanceerde technologie.

CAVA

 Cava, een mousserende wijn die op exact dezelfde wijze als Champagne gemaakt wordt, heeft de laatste dertig jaar ook in het buitenland volledig bestaansrecht verworven. Inheemse druivensoorten, een warmer klimaat en het wijnbouwgebied dragen alledrie bij tot het uitgesproken karakter van Cava. Het hart van het Cava-gebied is het gebied rond Sant Sadurní d’Anoia in het zuidelijke deel van het district Barcelona, waar gespecialiseerde wijnhuizen – of Cava-huizen – al sinds het eind van de 19e eeuw op commerciële schaal Cava produceren. Tegenwoordig wordt in dit gebied ongeveer 85% van alle Cava gemaakt. Desondanks omvat het D.O.-gebied in totaal 160 gemeenten gelegen in 7 Spaanse districten.
Tegenwoordig heeft Cava op de ranglijst van verkopen van mousserende wijn Champagne ingehaald.
Ambrosius heeft een mooie selectie Cava's in huis van de huizen Pupitre en Los Enfosques, deze laatste is een Brut Nature, een cava waar geen suiker is aan toegevoegd. Deze Cava is subliem van kwaliteit, hij heeft een heel fijne textuur, een zachte mousse en fijne pareling. Voor de liefhebber van Brut die echt Brut moet zijn... Wij hebben zowel brut, Rosé en reserva op stock.
Nieuw in assortiment is de cuvée Balma van het huis "Mas Bertran". Deze absolute topcava heeft alles wat een goeie champgne heeft: diepgang, finesse, gecobineerd met een zachte mousse! deze cava is geoogst in 2007 en heeft jarenlang gerijpt sur lattes. Gedegorgeerd en gebotteld in februari 2012.

RIOJA

Bodega Landaluce is een domein gelegen in de Laguardia in de Rioja Alavesa en opgericht in 2000. Zij zorgen daar minutieus voor de 30ha wijngaard die ze bezitten. Dit resulteert in prachtige wijnen.Wij hebben twee kwaliteiten in huis: de Crianza 2007 "Finca" een wijn gemaakt van stokken tepranillo tussen de 25 en 40jaar oud, die 12 maanden op vat heeft gerijpt en een volle stevige maar tevens fruitige smaak heeft. In de Penin guide ( de referentie voor Spanje) kreeg deze wijn een score van 90/100. Daarnaast vind je in ons assortiment de "Elle" een stevig bommetje van 100% tempranillo gerijpt op 100% Franse eiken vaten. De 60 jaar oude stokken zorgen hier voor een rijke materie die het hout stevig weet te counteren. Lekker, heel erg lekker...

CALATAYUD

Deze boeiende regio in het Noordoosten van Spanje levert ons verrassende wijnen. Volgende wijnen zijn gemaakt door Norrel Robertson en zijn superbe wijnen die de vergelijking met het beste werk uit de Rhône kunnen doorstaan. Zijn "Papa Luna" was een tijd de huiswijn van "El Bulli", wat toch wat wil zeggen... hij mag er dan ook wezen; 70% oude grenache, 25%syrah en  5% Monastrell  die op een hoogte groeien zorgen voor frisse en volle toetsen, de wijn rijpt 5 maanden in oud en nieuw hout. Enorm lekker....Zijn tweede wijn in ons assortiment in de "Mango del Brujo"waar we ongeveer dezelfde bedruiving teugvinden maar met iets minder syrah en aangevuld met 15% tempranillo. Vol en rijk.

RIBERA DEL DUERO

 De Ribera del Duero is gezegend met een combinatie van terroir, microklimaat en een inheemse druivensoort waarvan uitstekende en complexe rode wijnen gemaakt kunnen worden.  Na toekenning van de D.O. in 1982 werden veel wijngaarden herplant en alle soorten bodega’s, variërend van kleine familiebedrijven tot grote coöperaties en wijndomeinen, begonnen te investeren in moderne vinificatietechnologie.  Deze nieuw verworven collectieve kennis heeft een enorm effect gehad op de kwaliteit van de wijn, die nu over de gehele wereld wordt geëxporteerd. Wij hebben de wijnen van de Bodega Rudeles in ons assortiment, in de Vina joven en Crianza kwaliteit.
Daarnaast is er ook onze topper uit die streek: Magallanes van César Muñoz. Zijn DOSMILNUOVE (2009) is een ware krachtpatser en een echte bewaarwijn! Voldoende lang karafferen op voorhand is de boodschap!

VALDEORRAS

Deze streek ligt in Gallicië, het uiterste noordwesten van Spanje. Het ligt iets meer landinwaarts dan de appellaties Rias Baixas en Ribeira Sacra en is daardoor net iets beter beschut tegen de invloeden van de Atlantische Oceaan. Hier vind je typische druivenrassen als mencia voor rood en godello voor wit. De cuvée Audacia is een voorbeeld van een witte wijn gemaakt van godello: veel krokant wit fruit en een duidelijke minerale toets, fris in de smaak met een lange afdronk. Een ideale wijn om te combineren met verfijnde gerechten als zeevruchten, witte vis maar ook bvb. asperges. 

RUEDA

Verdejo is de Spaanse druif bij uitstek in Rueda. Witte wijnen maken in dit warme klimaat kan enkel doordat de wijngaarden op een plateau liggen. (600-850m). Hoogte zorgt immers voor afkoeling en dus voor de nodige frisheid die elke witte wijn moet hebben. De Verdejo kan onversneden in de fles terechtkomen, ofwel geblend met Sauvignon Blanc of Viura (= Maccabeo). Verdejo moet wel minstens de helft van de blend voor zijn rekening nemen.
Herbis van Franck Massard 2013 is volgens ons de ultieme Rueda. De zuren van verdejo worden hier mooi aangevuld met 25% viura die zorgen voor fruitige toetsen. Tevens groeien de stokken in de zone "La Seca" op 850m hoogte wat zorgt voor een perfecte balans. Dit alles resulteert in een sappige groengele wijn met uitbundige aroma's van pompelmoes ,verse kruiden en wit fruit ( perzik). De aanzet is droog en fris. Deze Verdejo/Viura kan ouderen wat hem een nootachtige smaak zal geven. Deze wijn behaalde zilver brons op de Decanter World Wine Awards. Serveren bij koude tomaatgerechten of visbereidingen aan een temperatuur van 10°C.

.

PRIORAT

Priorato bevindt zich in het midden van de D.O. Tarragona en is heeft het ruigste wijnlandschap van Catalunya. Verweerde bergen, ravijnen en rivierdalen, smalle en veel doodlopende slingerwegjes. De bodem is arm, bestaat voornamelijk uit leisteen, soms mica en ijzer. Naast wijnstokken vind je alleen olijfbomen, amandelbomen en wilde kruiden.

De circa 2000 hectaren van Priorato zijn voornamelijk met blauwe druivensoorten beplant, zoals Garnacha en Carinena (Mazuelo). Het rendement is meestal zeer laag, soms maar 5 hl per hectare. Een enkele keer 40 hl per hectare.

Alvaro Palacios geloofde dat hij in dit gebied wereldwijnen van hoge kwaliteit kon produceren. Sinds hij zich daar gevestigd heeft is hij een van de grootste sterren geworden van Spanje op wijngebied. In onze rekken vind je vanaf vandaag de Camins del Priorat , ( Parker 91/100) een lekkere instapwijn en de stevigere Les Terasses "Velles Vinyes", (Parker 92/100) een stevige Garnacha, gemaakt van oude stokken en lage rendementen, zoals we ze graag proeven, een bom van rijp rood fruit, met de nodige zuren. Finca Dolfi en L'Ermita zijn op bestelling steeds te verkrijgen aan uiterst scherpe prijzen.

Onze andere Priorat wijn is van de hand van twee vrienden Fank Massard en Christophe Brunet, twee topsommeliers die reeds jaren aktief zijn in de Spaanse wijnwereld. Ze besloten een klein perceel aan te kopen in deze ruige regio en maken daar met veel passie een wijn die er mag wezen. Ze zijn er zodanig trots op dat ze de wijn de naam "Huellas" (vingerafdruk) gaven. Hier vind je een heerlijke Priorat, boordevol sappig en fris rood fruit. Gemaakt van oude stokken grenache, carignan en cabernet. Deze wijn verbaast door zijn frisheid, enorme lengte en heel fijne materie. Onlangs bekroond met 92/100 door Parker.

Galicie

Rias Baixas

Dankzij het spectaculaire succes van de geurige, fruitige witte wijnen van Rías Baixas, - binnen tien jaar na toekenning van de D.O.-status in 1988 - heeft zich een nieuw optimisme meester gemaakt van de wijnmakers in Galicië. Onze Vina Ventureira is een schoolvoorbeeld van een top Albarino uit deze regio. Een heerlijk frisse en aromatische witte wijn met enorme diepgang en complexiteit. serveer deze wijn bij een stevig afsmakend visgerecht en je bent in de wolken.

Ribera Sacra

Dit nog ongekende wijngebied zorgt ook hier voor spectakel in het glas. De Mencia druif typisch voor de regio bezorgt ons enorm elegante en frisse rode wijnen. Wij hebben een pareltje ontdekt dat luistert naar de naam Licis. Het wordt gemaakt door Frank Massard op een erg kleine schaal. Slechts 4000 flessen werden geproduceerd.