Wijnen > Frankrijk > Roussillon

Roussillon

Domaine Gardiés

Anno 1990 nam de jonge wijnmaker Jean Gardies het 45 hectare grote familiebedrijf gelegen in de Roussillon over. Sindsdien is hij de rijzende ster van de regio. La revue du Vin de France verklaarde reeds in hun klassement 2001 dat dit ambitieuze domein er zeker één is om op te volgen.

Domaine Gardies heeft naambekendheid verkregen vanwege zijn rode wijnen met krachtige structuren en complexe aroma’s. Daarnaast produceert het ook prachtige klassieke witte-Roussillon-wijnen waaronder Muscat de Rivesaltes en Muscat Sec. De wijngaarden zijn gelegen in de omgeving van Vingrau en Tautaval waar de rode wijnstokken op de zuid- en oostgerichte hellingen, en de witte wijnstokken op de hoger gelegen noordgerichte hellingen zich bevinden. De omgeving is een microklimaat die het best kan omschreven worden als een amfitheater.

De Cuvée ‘Les Millères’ werd reeds in 1999 geciteerd door La Revue du Vin de France als “een bevestiging van de goeie kwalitei t van de wijnen”. Deze cuvée is een assemblage van 60% Syrah, 30% Mourvèdre en 10% grenache. Le Grand Guide des Vins de France 2008 schrijft het volgende over de 2005 cuvée les Milléres » : c’ est un vin puissant et dense aux tanins ronds avec des notes de vanille. Cette bouteille a un bel avenir. » Heerlijk om te serveren bij een mals stukje wild. Daarnaast, maakt dit domein twee heerlijke basiswijnen die onder de noemer “Mas Las Cabes” worden verkocht. Een sublieme droge Muscat (heerlijk aperitief en zeer geschikt bij exotische zoetzure gerechten) en een volle fruitige rode wijn. Bij ons kan u ook terrecht voor de zeldzame topcuvées : Les Falaises en La Torre. ( Beperkt aanbod.)
Dit domein wordt nu reeds door de vakpers als één van de besten uit de Roussillon omschreven.


Domaine de La Coume Majou - Luc Charlier

Luc Charlier ( arts van opleiding, maar sinds zijn jeugd gepassionneerd met wijn bezig ) bezocht de streek ruim twintig jaar als gastro-nomisch journalist. De lokroep om er zich te vestigen en een eigen wijndomein uit te bouwen werd met de jaren steeds sterker. Hij rijdt nog steeds met een wagen met Belgische nummerplaat en moet ook nog enkele andere paperassen in orde brengen, maar voor het overige is hij al goed ingeburgerd. ,,In 2002 heb ik de knoop doorgehakt en besloten me als wijnboer te installeren. Twee regio's kwamen in aanmerking, de streek rond Bandol in de Provence en de Roussillon. Als je de prijzen rond Bandol kent, was de keuze vlug gemaakt. Hier kun je voor een redelijke prijs een hectare kopen. Ik bezit nu tien hectare, zeven in eigendom en drie als pachter in de buurt van het dorpje Corneilla De La Rivière. Ik heb de percelen bewust wat gespreid om de risico's te verminderen, want één hagelbui in de zomer kan een hele oogst vernietigen. Het heeft wat tijd gevergd om een naam te vinden voor mijn domein, dat wordt Domaine De La Coume Majou , wat zoveel betekent als domein van de grote vallei''. De laatste jaren worden zijn wijnen steeds beter onthaald door zowel de consument als de vakpers. Alle cuvées gemaakt door Luc zijn bij ons te koop. En hij is regelmatig op bezoek voor een degustatie...


Domaine des Chénes - Vingrau

Vingrau is een microklimaat op 400 m hoogte dicht bij de zee ( wat op zich al zorgt voor afkoeling) en daar haalden we een wijn in huis van het kleine Domein des Chènes. In deze kom ( cirque in het Frans) liggen de beste wijngaarden van de Roussillon, en dit domein maakt prachtige wijnen. Vol en kruidig ( Grenache, carrignan, syrah) , hier proef en ruik je de Garrigue ( thym, peper, pruimen, en bosbessen) . De wijnmaker op dit domein is prof in wijnkunde en kent zijn vak als geen ander. De wijnen worden dan ook gelauwerd in de internationale pers.