Wijnen > Frankrijk > Zuid-Westen

Zuid-Westen

Chateau de la Jaubertie Bergerac

 Château de la Jaubertie is het fameuze wijndomein van de familie Ryman. De van oorsprong Engelse ondernemer Henry Ryman kocht in de jaren 80 van de vorige eeuw dit château in de Bergerac en geldt sindsdien als één van de beste producenten van de streek. De productie is inmiddels overgenomen door zijn zoon Hugh. Hiij studeerde oenologie aan de universiteit van Bordeaux en deed ervaring op bij talloze bedrijven in de Oude en de Nieuwe wereld. Sémillon, sauvignon en muscadelle staan aan de basis van deze frisse wiite wijn. De druiven worden 's nachts geoogst om zoveel mogelijk fruit in de wijn te houden. Daarna volgt een korte inweking met de schillen zodat een maximum aan aromastoffen wordt onttrokken. De intens geurende en droge witte Jaubertie is een regelmatige winnaar op wijnconcoursen. Het is een sappige en frisse Bergerac met fijn geeel fruit in de neus en lichte citrustonen. De smaak is droog, verfijnd en bezit een lange evenwichtige afdronk. De Jaubertie sec 2001 werd verkozen tot "beste witte restaurantwijn" in de categorie tot € 20,= in een proeverij georganiseerd door het Nederlands wijngilde. Ook in België is deze wijn erg gewild in de gastronomie: Het beroemde driesterren restaurant 'Comme chez Soi'in Brussel schenkt de Jaubertie wit als huiswijn! Serveertemperatuur 9°C tot 11°C.
We hebben tevens de rode wijnen van dit domein op voorraad en de fabelachtige "Cuvée Mirabelle" zowel in rood en wit grootse wijnen voor een kleine prijs

Chateau de Jurque - Jurancon

Marion Latrille van Château de Jurque weet met een uitzonderlijk talent de Gros en Petit Manseng druiven tot onweerstaanbaar lekkere wijnen om te vormen die elk diner tot een waar feest van aroma’smaken. Ze beschikt over slechts 5 hectare wijngaarden; super gelegen op mooie, zuidelijk georiënteerde hellingen. De bodem is kalkrijk met dikke lagen leisteen. Ze verbouwt er droge en zoete Jurançons van topkwaliteit.
De instapversie van de droge wijn is samengesteld uit 95% Gros Manseng en 5% Petit Manseng, handmatig geoogst en een korte koude inweking, pneumatische persing van de
volledig ontsteelde trossen en vervolgens een trage gisting in gekoelde tanks. 50% malolactische gisting. Dit resulteert in een bleke en toch krachtige kleur met een witgouden en zacht groene glans. In de neus vinden we een grote expressie met de prachtige combinatie van mineraliteit en citrusvruchten (pompelmoes, limoen en groene amandel.
De smaak is zowel harmonieus versmolten met een frisse, vloeiende aanzet. Delicate, kantwerken textuur en een direct superieur mondcontact met een rijke materie en een formidabele, smaakvolle en verkwikkende frisheid. De balans is optimaal. De finale vol spanning, mineraliteit en precisie. De smaakvoortzetting zeer ruim (10 sec.) De zachte bitterheid
van de rijpe, roze pompelmoes als laatste impressie.
Absoluut originele en volwaardige eet/diner-wijn en zeer welkom voor de broodnodige afwisseling. Aanbevolen bij een tartaar van zalm of tonijn, diepe, volle/romige of platte, vaste

Domaine Laffont Madiran

Van zijn buurman Patrick Ducourneau leerde Pierre Speyer enorm veel in de praktijk van het wijn maken. En het verkommerde domein Laffont dat door Pierre Speyer werd aangekocht, heeft onder zijn impuls e en nieuwe plaats veroverd in de kleine wereld van de grands connaisseurs. Zijn prestigewijn droeg tot oogstjaar 1996 de naam “Cuvée fûts”. Vanaf 1997 werd deze herdoopt in Erigone, een figuur uit de Griekse Mythologie. Vanaf oogstjaar 2002 wordt Erigone samengesteld uit 80% Tannat en 20% Cabernet Franc.
De cuvée Hécate werd voor het eerst gemaakt in 1998 uit 100% Tanat afkomstig van één perceel met oudere wijnstokken dan 35 jaar. De eerste productie Hécate bedroeg 2000 flessen in 1998. In 1999 werd géén Hécate gemaakt. In 2001 bedroeg de productie 4900 flessen en in 2002 steeg het aantal flessen tot 6000. Einde juni 2005 werd de oogst 2003 van Hécate gebotteld : 4700 flessen. En van oogstjaar 2004 ligt nu 42 hectoliter Hécate nog te rijpen op de nieuwe eikenhouten vaten.
In De Standaard Magazine van 27 maart 2004 wordt Domaine Laffont Erigone 2001 door vinologe Simone Wellekens getypeerd als volgt : “….zwart fruit, braambes en zwarte kers primeren. Kruiden, vanille en mokka harmoniëren met het weelderige fruit. De smaak is stevig en gevuld. Geroosterde tonen, een gestructureerd en vlezig middenstuk en intense tannine worden afgerond met koffie en cacao, kaneel en kruidnagel. Een karaktervolle wijn”. Erigone 2001 kreeg van haar een vijf sterren-score.

Vignobles Laplace - Chateau D'Aydie Cotes de Gascogne en Madiran

 De familie Laplace is reeds 3 generaties een topreferentie in de appellatie Madiran. Vandaag is het een 70 ha groot domein dat wordt gerund door de 4 kinderen van Pierre Laplace. Sinds 10 jaar staan ze werkelijk aan de top deze streek. Naast hun klassieke Madiran gamma kunt U ook kennismaken met hun “Sarments” wijnen. Een gamma fruitige en zomerse wijnen (rood en wit  die mede door hun interessante prijs/kwaliteitsverhouding ideale begeleiders zijn van feesten en barbecues.
Les Sarments côtes de Gascogne : Een uitstekende frisse wijn met frisse aroma’s van citrus en exotisch fruit.Een prima begeleider bij gebraden vis of gewoon heerlijk als apéritief !Druiven: Ugni Blanc en colombard.

Chateau du Cédre - Cahors

Château du Cèdre is sinds 1988 in handen van Pascal en Jean-Marc Verhaeghe. Het wijnhuis heeft circa 10 hectare wijngaard die beplant zijn met de druivensoorten Malbec, Merlot, Tannat, Viognier, Semillon, Muscadelle en Sauvignon. De wijnstokken hebben een leeftijd tussen de 20 en 51 jaar oud. Château du Cèdre is één van de beste van de Cahors

Château du Cèdre is één van de beroemdste domeinen uit Zuid-Frankrijk. Ook hier treffen wij uitstekende leemkalk bodems aan met delen ronde keien (deze hebben een goede thermische en hygrometrische werking) op zand. Door een biodynamische bewer-king zijn de wijngaarden zeer ‘levendig’ waarbij een korte snoei en een goede rendements-rijpheidscontrole voor een optimale expressie van de Malbec-druif zorgen.