Wijnen > Frankrijk > Rhone

Rhone

Domaine de l’Amandine Côtes du Rhône

Het kleine domein de L’Amandine maakt fruitige en soepele Rhônewijnen. Jean Pierre Verdeau, vinifieert op traditionele wijze. De oogst gebeurt manueel met een kleine opbrengst. De druiven (hoofdzakelijk grenache en syrah) worden gefermenteerd in deels cementen en inox cuves. De gisting duurt ongeveer 15 dagen. Na de gisting rijpt het resultaat nog een 12 tot 18 maanden in tanks en na een kleine filtering wordt er gebotteld. Proefnota : In de neus rijpe zwarte bessen, in de aanzet een pepertoets en chocolade. Afdronk eindigt op rijp rood fruit. Een makkelijke Côtes du Rhône voor een (h)eerlijke prijs

Château de Domazan Côtes du Rhône

Robert Parker : 'Het kleine dorpje Domazan, gelegen ten zuid-westen van Avignon, is bekend om zijn wijndomeinen van excellent niveau. De beste van al is volgens mij het Château de Domazan, geleid door Christian Chauderac. Dit domein is zonder twijfel een van de oudste familiale wijnbezittingen ter wereld. De familie Chauderac is hier reeds aanwezig sinds de 14e eeuw. Ze produceren er levendige en fruitige Côtes Du Rhône, met kruidige geurnuances. Modern gevinifieerd zijn ze zeer karaktervol, kruidig en zeer fruitig en kunnen best gedronken worden tussen hun tweede en vierde levensjaar."

Domaine de Fondreche Côtes de Ventoux

Domaine de Fondreche Côtes de Ventoux
Sébastien Vincenti van het vermaarde Domaine De Fondrèche moeten we u waarschijnlijk niet meer voorstellen. Deze nog vrij jonge oenoloog maakt één van de allerbeste Côtes du Ventoux. Hij behoort tot de absolute top in zijn streek! Zijn wijnen zijn altijd op voorhand uitverkocht en worden de hemel in geprezen door zowel de Franse als buitenlandse wijnjournalisten (Guide Hachette, Revue du Vin de France, Robert Parker,…). En dat is niet zonder reden, ze zijn inderdaad ongelooflijk lekker! Zijn laatste creatie Mas Fondreche die hij samen maakt met zijn goede vriend en oenoloog/wijnmaker Didier Robert is bijzonder geslaagd. Het was hun bedoeling om een moderne rode wijn te maken met een niet te evenaren prijs/kwaliteitsverhouding en dat is heel goed gelukt! Hij is gemaakt van de druiven ‘Merlot’, ‘Grenache’ en ‘Syrah’, afkomstig van wijnstokken die 25 à 30 jaar oud zijn. Het is een lekkere volle wijn, sappig, fruitig, kruidig en mondvullend. U zal er bijzonder van kunnen genieten tijdens de komende zomermaanden want door het ruimschoots aanwezige fruit, kan u hem nu al drinken! Ook na de zomer zal u er nog van kunnen genieten (als u nog flessen kan overhouden tenminste…), het is eigenlijk een wijn voor alle seizoenen en u kan hem gerust bewaren tot 2013. Drink hem liefst iets koeler, aan zo’n graad of 15 à 16, dan is hij op zijn best. Heel lekker bij koude schotels, pasta’s, allerlei gebakken en gebraden vlees en natuurlijk bij de barbecue. Ook de topwijnen van dit domein zijn te koop: Fayard, Nadal en Persia en de, in heel beperkte voorraad, cuvée "il était une fois" ! Nieuw sinds 2008 is zijn cuvée Nature, waar geen sulfieten in te vinden zijn...origineel en lekker.

Domaine clos de L'Oratoire Saint Martin Cairanne

 Fréderic en François Alary hebben hun de domein in de laatste 20 jaar opgewerkt tot de referentie in Cairanne, samen met Marcel Richaud . De wijnen van deze kerels hebben iets meer structuur en zijn jong iets minder toegankelijk dan degene van Richaud, maar worden na wat rijping complexer en voller.
Geselecteerd in de Guide Bettane & Dessauve 2008 met 2 sterren.
De naam is een mondvol en de wijnen zijn dat evenzeer. De Prestige cuvée is een Cairanne, één van de betere “village”-appelaties in de Rhône vallei. De wijn wordt traditioneel gevinifieerd, wat in deze context vooral wil zeggen dat de druiven niet of maar gedeeltelijk ontsteeld worden. De wijnmaker besteedt bijzondere aandacht aan de rijpheid van de steeltjes om ‘groene’ smaken te vermijden. Wel, dat is te proeven. Dit is een heel volle, warme, zinnelijke wijn met bakken rijp, zoniet overrijp zwart fruit, maar ook met heerlijke aardse tonen en met een heel kruidige ‘garrigue’-achtige neus. Kan een stevige hap gebruiken.

Domaine de la Mordorée Côtes du Rhône en Lirac

La Mordorée produceert uitzonderlijke finesse-rijke, krachtige wijnen die tot de absolute top van de appellatie behoren. De jonge Christophe Delorme heeft dan ook visie en talent. Om het potentieel van zijn terroir beter te benutten, heeft hij in de loop der jaren de beplanting aangepast.
De rode Lirac krijgt vooral het karakter van de Mourvèdre mee: kruidig, pakken zwart fruit met zachte, mondvullende tannines en aromatische kwaliteiten die vooral na bewaring tot uiting komen.
De "kleine" Côtes-du- Rhône behoort tot de beste van de appellatie.

Château Mont-Redon Châteauneuf-du-Pape

Mont-Redon is een groot domein in Chateauneuf-du-Pape, (150ha) Deze beroemde appellatie bevindt zich op de linkeroevers van de Rhône, tussen Orange en Avignon. De wijngaarden kenmerken zich door de aanwezigheid van de 'galets'. Dit zijn de kleine keien onderaan de wijnstokken die overdag de hitte opnemen en 's nachts weer afgeven. Een uniek procédé. De druiven gebruikt voor deze Châteauneuf zijn talrijk. Maar liefst dertien verschillende soorten waaronder Grenache, Syrah, Cinsault en Mourvèdre. Deze superbe rode wijn heeft een donker paarse kleur in de eerste jaren. Deze evolueert naar intens robijn in de loop der tijd. Mooie fruitaroma's worden aangevuld met specerijen en rokerige toetsen. Deze Zuid-Franse wijn staat ook gekend voor een mooie en vooral lange evolutie op fles. Aan tafel wordt deze best geserveerd met stoofpotten en wildgerechten.

Domaine de Montaillet : Condrieu-saint Joseph- Côte Rotie

  Stéphane Montez is de 10de generatie op dit domein, gelegen aan de voet van de “Mont-Pilat”in het natuurpark van de Ardèche. Eigenaar van 10ha, legt hij zich nu helemaal toe op de wijnbouw. Enige jaren terug was dat wel anders, er werden op het domein ook fruitbomen gekweekt en de geiten voor het maken van kaas dartelden lustig rond. De cuvée “La Cabriole” is trouwens nog een knipoog naar de geiten.
Wij waren tijdens ons bezoek ter plaatse onder de indruk van het werk van deze wijnmaker. Hij maakt 4 wijnen en allen zijn ze indrukwekkend. Laten we beginnen met zijn witte Saint-Joseph : piepkleine rendementen 38hl/ha en 98 % oude Marsanne zorgen voor een volle rijke witte wijn, boordevol frisheid en mineraliteit maar met een ongelooflijke lengte. Dan over naar de rode Saint-Joseph : 100% syrah, 30hl/ha, 24 maanden vatrijping, deze wijn met diep purperrode kleur ontwikkelt een uitgesproken kruidig en fruitig bouquet. Deze volle en krachtige wijn is ook zeer elegant met edele tannines, klasse.. Dan rest er ons nog de toppers van het domein : de sublieme Condrieu gemaakt van 100% Viognier. Deze zeer aromatische wijn met licht goudgele kleur heeft een rijk bouquet van rijpe vruchten (perzik, abrikoos, mango) en honing; dezelfde aromatische intensiteit vindt men terug in de mond, ondersteund door een mooie mineraliteit . En als laatste de Côte-Rotie Fortis, een blockbuster van een wijn. Krachtig maar boordevol finesse en rood fruit.
Dit domein, dat de laatste jaren enorm veel erkenning krijgt in de Franse en internationale vakpers, hanteert nu nog redelijke prijzen die deze wijnen nog eens zo aantrekkelijk maken.

Domaine Yann Chave Crozes Hermitage

Oostelijk van Tain, in de dorpjes Mercurol, La Roche de Glun en Pont de l’Isère strekken zich in de noordelijke Rhône Vallei (Rhône Septentrionales) de in totaal 17½ hectare wijnpercelen uit van Yann Chave. Sinds hij de leiding heeft over het door zijn vader Bernard in 1970 opgerichte bedrijf - toen nog vier hectare groot waarvan slechts een kwart beplant met druiven, de rest was boomgaard - staat dit wijnhuis steeds meer in de belangstelling. De wijnen van Yann Chave prijken nu niet alleen meer op de wijnkaart van gerenommeerde Franse eetpaleizen als Alain Ducasse, Paul Bocuse, Troisgros, Pic en Chabran, ook over de grenzen heen wordt jaarlijks rijkhalzend uitgekeken naar de nieuwe jaargangen van deze jonge wijnmaker. Geen wonder dat 50 tot 70% van de oogst inmiddels geëxporteerd wordt. De syrahdruiven bij Yann Chave komen van gemiddeld 20 jaar oude stokken en ze worden altijd met de hand geplukt. Na een grondige controle in de modern uitgeruste kelder (2003) gaan de vruchtjes voor vergisting zonder industriële gisten in betonnen cuves en in roestvrijstaal. Lagering vindt plaats op zogenaamde demi-muits: vaten met een inhoud van 600 liter die door hun grote omvang een ingetogener houtinvloed op de wijn garanderen. Dan volgt botteling en vinden de wijnen hun weg naar de betere horecagelegenheden in Europa, Azië en Noord Amerika.

Crozes Hermitage
Voor de appellation Crozes Hermitage komen, met 15 van de totaal 17½ hectare wijngaarden, de meeste stokken van Yann Chave in aanmerking. Die staan verspreid over de gemeenten Mercurol, La Roche de Glun en Pont de l’Isère. Om een elegante, frisfruitige Rhônestijl te verkrijgen houdt Yann zijn Crozes Hermitage vrij van houtlagering. In deze geurige, gemakkelijk toegankelijke wijn domineren daardoor rode kersen die gesteund worden door prachtige aroma's van peper en tabak.
Crozes Hermitage Le Rouvre
Le Rouvre is een zeer speciale cuvée die gemaakt wordt van syrahdruiven van 50 jaar oude stokken uit één wijngaard gelegen in Pont de l’Isère. De wijn wordt op traditionele wijze vergist; gebotteld wordt pas na lagering van twaalf maanden op demi-muits. Het maakt de Crozes Hermitage Le Rouvre tot een volle wijn met indrukwekkende aroma’s van rijp, donker fruit, mineralen en geconcentreerde tannines