Wijnen > Frankrijk > Loire

Loire

Domaine de Villargeau Coteaux du Giennois

Dit kleine pas tot "appellation d'origine " gepromoveerde wijngebied ligt naast Pouilly Fumé in de Loire. De wijnen afkomstig uit dit gebied hebben dan ook veel gemeen met de meer gekende buren Pouilly en Sancerre. Deze Domaine de Villargeau is reeds jaren een topper in ons assortiment. Een echte frisse Sauvignon, met een ietwat mineraal karakter, en een zeer lange complexe afdronk.
Filosofie van het domein : op een kleinschalige (20 ha) manier de beste wijn van de appellatie maken.Uitstekend georiënteerde wijngaard met groene snoei.
Kleine opbrengst :55 hl/ha. Zachte persing van de druiven, trage gisting met temperatuurcontrole, rijping op droesem (sur lies fines), bijna geen filtering.
Van dit domein hebben we ook twee Pinot Noir Cuvées in assortiment. De eerste heeft geen vatrijping ondergaan en is ideaal om fris bij visgerechten te serveren. De Cuvée “Les Licottes “ is van de oudste Pinot Noir stokken en heeft een korte vatrijping ondergaan. Deze is dan ook voller rijker en kan met een Bourgogne worden vergeleken.

Domaine de La Martinière Muscadet

De Muscadet Sèvre et Maine staat bij ons vooral bekend als mosselwijn. Vele jaren leidden de wijnen uit Sèvre-et-Maine in de Loire echter een anoniem bestaan. Ze werden hoofdzakelijk in de regio zelf gedronken.
Deze Muscadet is gevinifieerd ‘sur lie’. Dit houdt kortweg in dat de betreffende wijn rechtstreeks van zijn droesem (= lie) is gebotteld. Deze wijnen zijn niet tussentijds op schone vaten overgestoken en hebben ook geen andere bewerkingen ondergaan om ze te klaren.
Muscadet is een enigszins fragiele wijn. Elke keer als een wijn wordt behandeld, komt hij in contact met zuurstof en levert hij iets van zijn ragfijne frisheid in. Een Muscadet sur lie is dus een uitgesproken frisse, droge, vederlichte wijn.
Serveren bij zalm, bij mosselen sushi en salades met vinaigrette.
Serveertemperatuur 8°C tot 10°C. Eindigde in de “Guide Hachette 2007” als hartendief ( hoogste onderscheiding )

Domaine Langlois-Chateau Saumur

Het wijn bouwgebied Saumur ligt rond de bekende, kleine, gelijknamige Franse pr ovinciestad. De grond is kalkhoudend, net als in Champagne, waardoor deze zeer geschikt is voor de wijnbouw. Onder de wijngaarden bevinden zich de uitgehouwen kelders, waar de wijnen rijpen. Deze kelders zijn ontstaan doordat men in de 17e eeuw blokken tufsteen uit de heuvels hakte, die als bouwsteen gebruikt werden.
Langlois‑Chateau is opgericht in 1885 en heeft zich vanaf het begin toegelegd op het maken van kwalitatief hoogstaande witte wijnen. Het is nu in handen van het Champagnehuis Bollinger die hier de hoogste kwaliteitsstandaard hanteert. Wij hebben van deze producent een frisse witte wijn in assortiment, gemaakt van Chenin, droog, fris maar ook complex. Tevens maken ze hier uitstekende mousserende wijnen te krijgen in rosé en wit.

Domaine Maison Cheverny

Van dit domein haalden we de rode en witte wijn in huis.
De rode gemaakt met Pinot Noir en Gamay is een frisse fruitbom die heerlijk wegdrinkt in de zomer aan een frisse temperatuur, maar is tevens een heerlijke rode om fris bij visgerechten te serveren. Eindigde in de “Guide Hachette 2007” als hartendief ( hoogste onderscheiding )
Het bijzondere aan de witte wijn is de combinatie van de frisheid van de sauvignon (70%) met het ronde van de chardonnay(30%). Hij wordt geoogst op licht glooiende hellingen met een klei kalkbodem. De oogst gebeurt hier nog manueel en wordt bewust laag gehouden (55 hl/ha)Dit resulteert in een heel prettig drinkende wijn, heel fris en mineraal met een rondheid die je zelden in andere Loirewijnen terugvindt.
Je kan hem serveren als aperitief , bij koude of warme geitenkaas of bij een stoofpotje van vis.

Voor de andere wijnen uit de Loire raadpleeg onze prijslijst of vraag advies...