Wijnen > Frankrijk > Languedoc

Languedoc

Domaine Moulin de Lène Vin du Pays des Côtes de Thongue en Pays D'Oc

Het domein “Moulin de Lène” is een ware referentie in de Languedoc regio. Hier geen massaproductie zoals bij vele “wijnfabrieken” die deze streek rijk is. Wel een ambachtelijke producent met oog voor kwaliteit en natuur. Dit domein is aangesloten bij de groepering “Terra Vitis” die staat voor een wijnbouw met respect voor het terroir, lage rendementen en minimaal gebruik van sulfiet. Deze wijnen zijn verkrijgbaar in fles maar ook in bag-in-box van 5l . Alhoewel sommige bag-in-box wijnen soms immens povere kwaliteit bevatten gaat het hier echt om uitstekende wijnen! ( Beiden werden als beste BIB verkozen door Ambiance magazine)
Witte wijn : 100% Chardonnay. Een lichtgele kleur met groene schittering, in de neus citrustoetsen en aroma's van bloemen; in de mond een lichte botertoets met een mooie frisse(citrus) finale.
Rode wijn : assemblage van Syrah en Mourvèdre. Lichte robijnrode kleur, in de neus intens rood fruit, cassis en bosbes. In de mond een ronde fruitigheid met een fluweelzachte afdronk waarin opnieuw het frisse fruit domineert. Behaalde één ster in de “Guide Hachette 2010”.

Daarnaast hebben we twee "Grote wijnen" van dit domein.
Wit Cuvée Justine : assemblage Chardonnay (95%) en Muscat (5%), complexe witte wijn, mooie aroma's, fris en door de inbreng van de muscat mooie aroma's van rijp fruit. Lekker..
Rood Cuvée Romanus : assemblage Syrah, Cabernet en Merlot; ongebruikelijk voor de streek, maar een mooi resultaat in hetb glas, fruitig met enorm rijp rood fruit, maar toch voldoede zuren om niet te vervelen.

Als laatste is er ook een "Topcuvée", nl de "Réserve de la Famille".
Deze houtgerijpte krachtige blend van typpische druivenrassen uit de languedoc heeft een uitzondelijk evenwicht. Het vormt een perfecte harmonie met gebakken rood vlees, lamsvlees en wild.

Chateau L’Euzière . Coteaux du Languedoc & Pic Saint Loup

Tijdens onze proefsessie eindigden in deze blinde proef alle wijnen van dit domein in de top 3. Wat ons verbaasde want de wijnen van Languedoc hebben toch zo hun eigen karakter en wij hadden verwacht dat sommige van onze proevers de syrah en grenache minder zouden smaken. Niets daarvan, alle proevers waren het erover eens, deze wijnen waren unaniem de beste van de avond.
Een woordje uitleg : De Regio Pic-Saint-Loup beschikt over een microklimaat in de Languedoc en dit is een zegen voor de druiven van de streek. De oogst vervalt minder snel in het soms overrijpe karakter waar sommige Languedocwijnen mee kampen. De wijnen van dit domein worden juist gekenmerkt door hun frisse fruitigheid en een uitzonderlijke finesse. Zoek hier geen overdreven extractie en concentratie, neen hier vind je fruit en elegantie. Zelfs de topcuvée van dit domein, “Les Escarboucles” 100% oude Syrah en op nieuwe eik gerijpt is een bommetje van fruit met een volle diepe smaak, elegant en verfijnd. Ook de andere cuvées zijn op deze leest geschoeid maar iets lichter van karakter. Zo hebben nog de zachte en fruitige cuvée “Tourmaline” de iets krachtige Cuvée “Almandin” en tenslotte een pareltje in wit die luistert naar de poëtische naam “Grains de Lune” een originele assemblage roussanne, vermentino en grenache. Nieuw sinds 2009 is een pure chardonnay met een subtiele vatrijping "L'Or des Fous". Een hele grote Chardonnay uit de regio...

Domaine Bertrand Bergé . Fitou

De wijngaarden van Domaine Bertrand-Bergé beslaan 35 hectare kalkhoudende kleigrond, met een hoge concentratie ronde kiezels. De gemiddelde leeftijd van de wijngaarden bedraagt maar liefst 30 jaar. Het gevolg van deze hoge gemiddelde leeftijd is dat de stokken op natuurlijke wijze al een beperkte opbrengst kennen, die daardoor een hoge concentratie kent. De druivenrassen die men verbouwt zijn: Grenache noir 35%, Carignan 40%, Syrah 22%, Merlot 2% en Cabernet Sauvignon 1%. Vooral de Carignan is in Fitou-wijnen de basis voor een zeer mooie expressie. In dit ruim 100 jaar oude familiebedrijf koestert men het goede van de intensieve handarbeid in de wijngaard en weet dit uitstekend te combineren met innoverende technieken tijdens de vinificatie. Zo maakt de familie Bertrand-Bergé haar gamma kwalitatief hoog aangeschreven wijnen. In het hart van de AOC Fitou, in het dorpje Paziols, wordt al zes generaties lang het vak van wijnmaker met passie uitgevoerd.
Sinds 1993 wordt het familiebedrijf geleid door Jérôme Bertrand die met het reeds 5 maal behalen van de kwalificatie “Coupe de coeur du Guide” in de toonaangevende Franse wijngids “Le Guide Hachette des Vins ” voor zijn TOP-wijn “Cuvée Jean Sirven”. Deze TOP-wijn kreeg de naam van zijn grootvader om zo diens TOP-prestaties op het gebied van wijn maken blijvend te eren. Ook in Betanne en Deseauve wordt deze wijn als één van de grootsten van Zuid-Frankrijk omschreven.

Chateau Saint Martin de la Garrigue, Coteaux du Languedoc

Dit kasteel levert ons sinds een zestal jaren schitterende en vooral originele wijnen uit de Languedoc. In wit hebben we een fantastische Picpoul de Pinet, een droge minerale witte wijn die uitstekend met zeevruchten samengaat en daarnaast een hele aromatische terraswijn "Cuvée Tradition" gemaakt van Terret en Rousanne.
In rood drie cuvées; met name de "Tradition" gemaakt van syrah en carrignan, een frisse en fruitige wijn met wat kruidigheid. (lekker bij de barbecue) een cuvée "Bronzinelle", een waar pareltje boordevol rijp rood fruit, en voldoende finesse en stevigheid om een stevig stuk rood vlees te begeleiden en tenslotte de topcuvée "Chateau Saint Martin de la Garrigue", een wijn met een stevige structuur en een jaar vatrijping, die het volle potentieel van dit domein prachtig illustreert. Topklasse en betaalbaar, zo hebben we het graag....

Domaine du Grand Arc Corbieres

Dit domein heeft reeds jaren wijnen in ons assortiment zitten, leuke en lekkere ontdekkingen gemaakt door wijnmakers zoals we ze graag hebben, pretentieloos en gedreven door de passie om echt lekkere, natuurlijke en betaalbare wijnen te maken. Hun Cuvée Nature D'Orée is niet gesulfiteerd en gemaakt van een assemblage (Grenache, Mourvèdre, Carrignan, Cinsault en Syrah) een plezierige lichte fruitbom. Iets steviger is de Cuvée des Quarantes (Carrignan, Grenache en Syrah) mooie zachte structuur,kruidigheid en een lange complexe afdronk. Top !

Calmel & Joseph Carcassonne

Pure makers

Jerôme Joseph en oenoloog Laurent Calmel zijn twee mannen die het 'terroir' als uitgangspunt nemen voor wijn. Zij omarmen een natuurlijke manier van wijn maken en respecteren het milieu. Dat wil zeggen dat alleen zaken als bodemsoort,  klimaat, de ligging van de wijngaard ten opzichte van de zon e.d. de kwaliteit van de wijn mogen bepalen. En dat proef je in je glas: wat een volle smaak! 

Hand geplukt

De druiven worden hier met de hand geplukt! Heel uitzonderlijk voor deze streek, de Languedoc. Daarna volgt een minutieuze assemblage van de lokale druiven . Van een onafhankelijk instituut  kregen ze het predicaat biologische wijn. De Faugères werd beloond met een Gouden medaille op de 'Decanter World Wines Awards 2011', een zeer belangrijke prijs, waarmee ze bovendien de relatief onbekende regio Faugères voortreffelijk op de kaart zetten. In 2012 kregen ze de prijs opnieuw met een Bronzen medaille, hetgeen bewijst hoe gepassioneerd deze mannen hun vak uitoefenen. Wij zijn er zeer van onder de indruk.