Wijnen > Frankrijk > Bordeaux

Bordeaux

Château de Lisennes Bordeaux & Bordeaux Supérieur

Château de Lisennes is een klein Château dat ons opnieuw kon verzoenen met de kleine goedkopere Bordeauxwijnen. Het volledige gamma (7 wijnen) is goed gemaakt, strak gevinifieerd en mooi in balans. Ze vormen een vaste waarde in ons assortiment want jaar na jaar wordt de kwaliteit bevestigd.
Sinds 4 generaties is dit domein eigendom van de familie Soubie die het in de loop der jaren kon uitbreiden tot de huidige 57 ha. De jaarlijkse productie bedraagt 350 vaten (400000 flessen). De wijngaarden van Lisennes worden sinds enkele jaren met extreme zorg omgeven en maken deel uit van het programma “culture raisonnée”; De wijnen dragen dan ook het label “Terra Vitis”. De hoofdzorg is het milieu. De rendementen worden laag gehouden wat de kwaliteit van de wijnen enkel maar ten goede komt. De Bordeaux wijnen worden gerijpt in inox cuves en de Bordeaux supérieur ondergaan een vatrijping van 12 maanden (zowel nieuwe als gebruikte vaten).

De wijnen :
Wit :
Entre-deux-Mers : 40% sémillion,20% Muscadelle, 40% sauvignon. Een werkelijk prachtige Entre-Deux-Mers, die zich kenmerkt door een volle aromatische neus van grapefruit, exotisch fruit en een vleugje citroen. Fris, fluweelzacht en geurig. De afdronk is complex en heel fris. Ideaal als aperitief, of als begeleider van schaaldieren en visbereidingen.
Clairet : Deze Bordeaux Clairet is zowat de beste uit zijn appellatie. Door de maceratie van 36 uur is deze 'rosé de saignée' krachtig en aromatisch. Een prachtige dieproze kleur, een neus van frambozen en boemen. In de mond sappig met mooi rijp rood fruit, perfecte textuur en een lange afdronk.
Rood :
Cuvée de L’Artiste : Bordeaux 60% merlot en 40% cabernet sauvignon : Makkelijke en fruitige bordeaux. In de neus rijp rood fruit, soepel en rond. Fruitig en fris.
Chateau de Lisennes : Bordeaux 30% Merlot,40% cabernet sauvignon en 30% Cabernet Franc: In de neus een duidelijk herkenbare Bordeaux, met tonen van bosvruchten. In de mond een volle aanzet, soepel met een duidelijke structuur. Vol en fruitig met een lange kruidige afdronk.
Cuvée Tradition : Bordeaux Supérieur : 70% Cabernet sauvignon,10% cabernet Franc en 20% merlot.
Door de dominantie van de cabernets is dit een duidelijke stijl Médoc. Door de vatrijping van 12 maanden op 1 jaar gebruikte vaten heeft deze wijn een volle rijke structuur. Het geheel is elegant en rijk.
Cuvée Prestige : Bordeaux Supérieur : 90% merlot,5% cabernet Sauvignon en 5% cabernet Franc. Door het gebruik van hoofdzakelijk merlot is dit een type Libourne (Pomerol) wijn. Fruitig en rond met structuur door de rijping op nieuwe eiken vaten. Dit is een wijn die boven de andere uitsteekt. De aroma’s vloeien prachtig in elkaar. Complexe en kruidige neus met een ondertoon van rijp rood fruit en een brede, balsem- en vanilletoets. Prachtig….
L’Esprit de Lisennes : Bordeaux Supérieur 100% cabernet Franc. Het paradepaardje van het kasteel en door de pers ook met superlatieven onthaald. Een prachtige donkere intense kleur. Een subtiele neus van geroosterd brood en rijp rood fruit. Deze wijn combineert kracht en finesse. “Bordeaux op zijn best.”

Château La Fleur Jonquet Graves

Een andere prachtige ontdekking waar we trots op zijn is deze Chateau La Fleur Jonquet uit de Graves. De vrouwelijke wijnmaakster Laurence Lataste heeft geluk enkele prachtige percelen te bezitten op het plateau van Portets, waar men weinig klei in de bodem aantreft en de wijnstok heel diep moet gaan om aan het grondwater te komen. Daarenboven vindt men de typisch kiezels en leisteen die op een natuurlijke wijze voor een lage opbrengst zorgen.
De rode graves is gemaakt met Merlot 70 %, Cabernet Sauvignon 20%, Cabernet Franc 10%. Deze bedruiving zorgt voor een mooie rondheid en een mooie complexiteit. Donkere robijnrode kleur, aroma’s van kersen, bosbes en onderliggend gebrande koffie en een fijne pepertoets. In de mond een heel mooi evenwicht tussen tannines en fruit. Finale met lange intensiteit , kortom een klasse graves voor een eerlijke prijs.

De droge, witte Graves van Château La Fleur Jonquet wordt gemaakt van 50% Sauvignon Blanc en 50% Sémillon en rijpt 8 tot 10 maanden op eikenhouten vaten. Licht gouden kleur, prachtige rijpe neus. Mooie citrusaroma’s. Goed geïntegreerd hout dat de smaak van fruit, mineralen en honing ondersteunt. Rijk in de mond, lange afdronk. Serveertemperatuur: ca. 10° C. Smaakt voortreffelijk bij “fruits de mer “en schaaldieren, carpaccio van vis, kalfsragout, kalfsvlees, gegrilde Jakobsschelpen (brochettes de Saint-Jacques), bloemkool met een sausje van kappertjes, gerechten met witte-wijnsaus, geitenkaas.

Voor de andere wijnen uit Bordeaux raadpleeg onze prijslijst of vraag advies...