Wijnen > Portugal

Portugal

Cova Da Ursa - So Syrah - Moscatel

Onze zoektocht naar kwaliteit kent geen grenzen, zo herontdekten we deze prachtige chardonnay uit de heuvelachtige Azeitão-regio in Portugal. De kalk en klei bodem en het klimaat van deze streek zorgen ervoor dat de druiven traag rijpen en van een bijzonder hoge kwaliteit zijn. Het produktieproces van deze chardonnay is gespiegeld aan de produktie van witte Bourgogne. De fermentatie wordt gevolgd door een " batonnage" en een volledige rijping in nieuw eikenhout (6 maanden). Een bijzonderheid : de kwaliteitsstandaard van dit bedrijf ligt zo hoog dat de rijpingkelder volledig is geklimatiseerd. Een parel van een wijn die niet in de vervalt in het cliché van wooded chardonnay's, zoals we er al honderden hebben geproefd. Hier primeert finesse en frisheid ! 

 Bij dezelfde producent ontdekten we nog twee andere parels namelijk een heerlijke Moscatel en een ronduit sublieme Syrah. Deze laatste luistert naar de naam So Syrah en is nog zo'n wonderbaarlijke wijn ( ik weet het, de superlatieven swingen rond uw ogen, maar als het nu éénmaal zeer goed is dan is het ook zeer goed). Wat opvalt bij deze wijn zijn vooral de intense fruitige aromas die er zo uitspringen. Pruimen en bessen, ze spatten uit het glas, gevolgd door een zijdezachte maar volle afdronk. Deze complexe wijn doet mij het meest denken aan Cote-Rotie, kortom, een must voor de syrah-liefhebbers.
Als afsluiter nog deze aperirief en /of dessertwijn : Moscatel de Sétubal : een muscat die drie jaar op eiken vaten rijpt en een diepe bronzen kleur heeft (bijna die van cognac) , deze wijn is complexer dan de meest Franse muscats die ik ken en heeft aroma's van thee en noten, zeer lekker gekoeld als aperitief en uitstekend bij créme brulée.

Esporao - Alentejo

De Herdade do Esporão is een trendsetter in Portugal en wordt gevolgd door vele wijnhuizen in Portugal. In 2002 werd Herdade do Esporão uitgeroepen tot "COMPANY OF THE YEAR" door Revista de Vinhos (Portuguese Wine Magazine) In 1999 werden de wijnmakers van Herdade do Esporão, Luís Duarte and David Baverstock, uitgeroepen tot "WINEMAKERS OF THE YEAR" door Revista de Vinhos (Portuguese Wine Magazine)

Al jaren winnen de wijnen van Herdade do Esporão nationale en internationale prijzen. De wijnen horen tot de beste uit portugal.

Wijnen :

Herdade do Esporão Vinha da Defesa Rosé is een rosé wijn, die wordt gemaakt door Herdade do Esporão uit het Portugese wijngebied Alentejo.

Esporao Branco :Volle complexe droge witte wijn uit de Alentejo is gemaakt van de Verdelho druif. De wijn kenmerkt zich door een prachtige zuurgraad en is mooi in balans met aroma’s van exotisch fruit (meloen, grapefruit, limoen, perzik) en zachte honing tinten.

Herdade do Esporão Reserva Tinto : Een klassieke wijn, met veel diepte en structuur. Deze complexe wijn laat tonen van donker rood fruit en vanille zien en heeft een schitterende en lange afdronk

Wij hebben de Private selections van dit huis op voorraad.

Porto

Alhoewel de Belg één van de grootste Portodrinkers ter wereld is, is de doorsnee consument erg weinig vertrouwd met de verschillende types Porto . Bovendien drinken de meeste mensen in ons land port als aperitief, wat eigenlijk niet zou mogen .
Porto : een inleiding tot de types Men maakt een onderscheid in type hoofdzakelijk op basis van leeftijd, kleur en rijpingsmethode.
Ruby : de jongste en goedkoopste portstijl. Simpele zoete rode wijn. De betere zijn vurig en vol van smaak. Meestal nogal dun.
Tawny : 'Taankleurig'. Type port dat jaren op vat heeft gerijpt (in tegenstelling tot vintage port die op de fles rijpt) en daardoor zijn typische kleur verkrijgt. De betere zijn vaak 10 of 20 jaar oud. Een goedkope tawny is vaak een blend van witte en rode port ,om zo de lichtere kleur te verkrijgen, maar je proeft het verschil.
Colheita : is in feite een tawny maar gemaakt van één enkel oogstjaar. De port moet ten minste 7 winters op vaten rijpen en wordt dan gebotteld. Op het etiket wordt steeds het botteljaar vermeld. Eens de porto is gebotteld evolueert de smaak van de wijn niet meer.
Vintage : Port van een buitengewoon mooi wijnjaar, wordt steeds na twee jaar vatrijping gebotteld en rijpt heel langzaam : 20 jaar of langer. Vormt steeds een zwaar depot in de fles en dient daarom gedecanteerd te worden. Eens de fles geopend wordt hij snel gedronken (maximum binnen de drie dagen). dit zijn de mooiste en ook duurste portos.
Late bottled Vintage of LBV : Port van een mooie jaargang, die twee keer zo lang op hout heeft gerijpt dan een echte vintage. Is daarom lichter, sneller op dronk en heeft minder depot in de fles. ( en ook veel goedkoper)
White port : goudkleurige port, in zijn droge versie is dit eigenlijk de enige port die geschikt is voor het aperitief.
Hoe port ideaal serveren ?
Een porto is op zijn best af afsluiter van de maaltijd. Porto is ideaal bij kaas ( vooral cheddar en stilton) en als laatste glaasje voor het slapengaan. Een echt grote vintage drink men voor het plezier van de degustatie, dus zeker niet als aperitief. Bij het serveren van een vintage port komt een heel ritueel kijken. 1. men haalt de fles uit de kelder enige dagen voor men hem wil serveren, en men plaats hem vertikaal zodat alle depot zich naar de bodem van de fles verplaatst. Een korte tijd voor het drinken wordt de fles voorzichtig geopend en wordt hij gedecanteerd in een portokaraf. Men doet dit heel voorzichtig om te vermijden dat het bezinksel meekomt. Daarna serveren op 14 à15 graden.
Wij helpen je bij Ambrosius met plezier bij het maken van de juiste keuze in elke prijsklasse. Een aanrader en exclusief bij Ambrosius zijn de Porto’s van het huis Andresen in oude tawny’s en Quinta do Crasto in Vintage.

Daarnaast vind je bij ons ook porto's van de huizen Taylors, Niepoort, Fonseca en Calem!

Voor het volledig overzicht van ons assortiment Porto raadpleeg onze prijslijst of vraag advies