Wijnen > Nieuwe Wereld

Nieuwe Wereld

Argentinië

Argentinië, waar we zeer goede wijnen ontdekken. Dit land, jammer genoeg sinds een vijftal jaren in een diepe economische crisis, maakt prachtige wijnen, die voor ons rijke Europeanen, mede dankzij die crisis , heel betaalbaar zijn . Wij ontdekten de wijnen van de Don Cristobal Winery. Dit domein ligt in Maipu, Mendoza en bezit daar 150 ha prachtig gelegen wijngaarden op 650 m hoogte ( ideaal). Dit domein is tevens uitgerust met de meest moderne vinificatietechnieken ( watergekoelde inox tanks, hydrapneumatische persen, enz…..). De volledige oogst wordt hier met de hand geplukt en in bakjes van 15 kg naar de wijnkelder gebracht. Daar worden ze klassiek gevinifieerd. Dit alles resulteert in topklasse wijnen. Wij kozen voor enkele wijnen van dit domein, met name de rode Malbec, een vrij volle stevige wijn, maar met zachte tannines, die hem een mooie ronde afdronk geven. Een tweede rode, nl merlot: zachter en fruitiger als de malbec. Daarnaast hebben we nog twee witte: een frisse chardonnay met een neus van exotisch fruit, zeer mooie frisse zuren en een lange evenwichtige afdronk en een fruitige en vlot drinkende verdelho.

Punto Final is een Argentijnse topper (al vaak hoge scores van 90 en meer bij Parker) aan een betaalbare prijs: de Malbec is krachtig en vlezig met kruidige accenten. Volumineus met ronde tannines!

Chili

De zeer gunstige ligging, bodem en het klimaat maken Chili tot een bijna ideaal land voor wijnproductie. Hoewel Chileense wijnen internationaal veel succes hebben en de exporten van het langste land ter wereld de laatste jaren met sprongen zijn gestegen, zit Chili met een probleem. Vaak krijgen Chileense wijnen het imago van eenvormigheid, van soepele en gemakkelijke wijnen, zonder bewaarmogelijkheden. Wijnen vooral gemaakt op het fruit, vermoeiende confituurwijnen, die stevigheid missen, die wijnen nét even interessanter maakt.
Een Chileens bedrijf dat anticipeert op deze ontwikkeling is Luis Felipe Edwards, een dynamisch familiebedrijf in Colchagua Valley, enige honderden kilometers ten zuiden van hoofdstad Santiago, aan de voet van de Andes. De wijnen van dit bedrijf onderscheiden zich door hun kwaliteit en karakter. Fruitige en soepele wijnen maar met wat meer pit en potentieel. Hierbij vormt de bijzonder gunstige ligging van de wijngaarden een ideale basis. Deze liggen op ruim 300 meter hoogte op ongeveer 40 kilometer van de Stille Oceaan. Oceaanwind tempert de hitte tijdens de zomermaanden en ’s winters is het gebied vrij van vorst. Door de flinke temperatuurverschillen tussen dag en nacht rijpen de druiven langzaam en krijgen ze alle gelegenheid om hun volledige aromapotentieel te ontwikkelen.
Op zijn ultramoderne “state-of-the-art” wijndomein (in 2002 won
Edwards de prijs voor “meest innovatieve wijndomein”) is men dankzij een ‘klimaat-monitoringsysteem’ voortdurend op de hoogte van waterhuishouding, luchtvochtigheid en temperatuur rond de wijnstokken. Er wordt zelfs aan de hand van infrarode sattelietfoto’s de rijpheid van de bessen bepaald. Edwards met zijn team is zonder overdrijving een meester in cépagewijnen. Dankzij moderne vinificatietechnieken en een nauwkeurig gedoseerde houtrijping zijn al zijn wijnen uitgesproken zuiver en expressief.
De witte Chardonnay en Sauvignon wijn is van bijzondere klasse. Hij wordt elk jaar precies op tijd geoogst, om zoveel mogelijk fraîcheur te behouden. Een deeltje van de Chardonnay-oogst rijpt vervolgens op Frans eiken, wat de wijn extra structuur en souplesse geeft.
De rode (Cabernet Sauvignon, Merlot en Carmenère) ondergaan een langzame maceratie van 2 tot 3 weken waardoor ze fantastisch veel kleur hebben en uitzonderlijk rijk aan aroma’s zijn. Om dominante houttonen te voorkomen rijpt slechts een deel van de oogst kort in vaten van Frans eikenhout. De rijpe fruittonen blijven zodoende in de wijn behouden. Ook Op deze manier benut Edwards al datgene wat de wijnstok in Chili van nature in zich heeft.

Een tweede domein met lovenswaardige wijnen is Indomita, gelegen in Central Valley. Wij hebben een puur chardonnay die op het fruit gemaakt is en een carmenère. Dit laatste is het typische druivenras van Chili om rode wijnen te maken. Dit oorspronkelijk Bordelees druivenras heeeft in Chili zijn vaste stek gevonden en beleeft daar een echte revival! Voor weinig geld heb je een klassiek smakende wijn met rijpere toetsen!

Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika werken we met drie domeinen:

Bird's Valley ligt in Wellington en daarvan hebben we twee wijnen op stock: de BIN 156 Zinfandel-Pinotage en de BIN 281 Chenin Blanc-Chardonnay. De eerste is een pittige en toch zachte rode wijn gemaakt van o.a. het druivenras dat Zuid-Afrika typeert: pinotage. Dit druivenras vind je vrijwel alleen in dit Afrikaanse land en is een kruising tussen Pinot Noir en Hermitage (cinsault). De laatste is een fris-fruitige witte wijn, combineerbaar met lihte visgerechten.

Een tweede domain is Boschendael uit Coastal Region. Ook hier is er van elk kleur een exemplaar voorhanden: een puur Chenin Blanc (wit) en een assemblage van Cabernet Sauvignon en Merlot (rood).

Het derde domein is een echte Topper in Zuid-Afrika: Creation uit Walker Bay. De Pinot Noir is een heel verfijnde versie met fluwelen tannines en mooi rijpe toetsen. Voor wit koos men hier voor een pure Viognier. Deze wijn mag zich meten met de top uit Condrieu!

Australië

Ook hier een strenge selectie, ver verwijderd van de standaard massaproducten die heden ten dage de rekken van de supermarkten overspoelen. Wij hebben in assortiment een wijn van domein Arenberg: The Hermit Crab. Deze volle aromatische witte wijn is een assemblage van Viognier en Marsanne.

Nieuw Zeeland

Nieuw Zeeland staat bekend voor één van de beste producenten van Sauvignon blanc en de laatste jaren ook voor Pinot Noir. Wij hebben beiden van het tophuis Peregrine gelegen is centraal Nieuw-Zeeland op 450m hoogte.

USA

Voorlopig slechts één referentie in assortiment: Brazin. Deze volumineuze en krachtige rode wijn op basis van Zinfandel behoort tot de betere van de Californische wijnen!