Wijnen > Italie

Italie

Ricasoli Chianti Classico

Vanuit hun familiekasteel hebben de Ricasoli's een belangrijke bijdrage geleverd aan de geschiedenis van Italië. Niet alleen in politiek en cultureel opzicht maar ook aan de ontwikkeling van de wijnbouw in het Chiantigebied. Niet voor niets worden zij beschouwd als de oudste wijnfamilie ter wereld. De huidige baron is van de 32e generatie in successie. Er mag hier in Toscane van alles zijn gebeurd, oorlogen gevoerd, maar altijd gingen de Ricasoli's onverstoorbaar door met het verbouwen van hun druiven en olijven. In de loop der eeuwen werd de wijnbouw steeds belangrijker voor het Castello di Brolio en de reputatie van de wijnen verspreidde zich steeds verder. De glorie van Castello di Brolio verbleekte enigszins toen het in de jaren zestig van de afgelopen eeuw verkocht werd aan een grote drankenmultinational en naderhand nog werd doorverkocht. Men zag het bedrijf als productiemachine, waarbij vooral kwantiteit op de voor-grond stond. Francesco Ricasoli kon, ondanks een carrière als topfotograaf, uiteindelijk de drang niet weerstaan. Hij wilde toch de meer dan 850-jarige familietraditie voortzetten. Hij kocht het bedrijf begin jaren '90 terug. Geheel in stijl van zijn voorvader, de IJzeren Baron, regeert hij met harde hand en heeft maar één doel voor ogen: absolute kwaliteit. Hij huurde daarom de kennis en de ervaring in van een beroemd oenoloog, Carlo Ferrini. Wijngaarden werden herplant met betere druiven, die een lagere opbrengst combineren met een hogere kwaliteit. Ook in de kelders werden kosten noch moeite gespaard. Barone Ricasoli beseft als geen ander dat het Castello di Brolio, het oudste wijnhuis ter wereld, zich -ook volgens zijn concurrenten en collega's- op de beste gronden van Chianti Classico bevindt. De meest recente oogsten tonen aan dat de wijnen van Castello di Brolio zich weer bevinden waar ze thuishoren: aan de top van de streek

Falesco Umbria & Lazio

Falesco is een betrekkelijk jong wijnhuis. Het werd opgericht in 1979. Het wijnbedrijf stelde zich ten doel de autochtone, eigen druivenrassen van de streek weer aan te planten en in ere te herstellen. Het ging om oude rassen, die al in de Romeinse tijd voor de wijnbouw werden gebruikt. Een van de rassen die opnieuw werden aangeplant was de Roscetto, een druif die in antieke tijden bekend stond om zijn goede wijnen. Deze druif werd gevonden op een fraaie helling bij het Lago di Bolsena, de Poggio dei Gelsi. Deze wijngaard werd helemaal opnieuw beplant met dit soort antieke druivenrassen. Tien jaar na de aanplant, in 1989, kwam de wijngaard met een product dat klaar was om apart gebotteld te worden onder de eigen naam, Poggio dei Gelsi. In korte tijd heeft deze bijzondere witte wijn een grote naam verworven. Daarnaast wordt een aparte wijn gemaakt op basis van de lokale grecchetto-druif. Voor de rode wijnen wordt wel gemaakt van rassen van buiten de streek. Zo wordt door het bedrijf een uitstekende merlot voortgebracht, die gebruikt wordt voor de beste wijn van dit domein, de Montiano. Kortgeleden werd een groot stuk wijngaard verworven in het dorp Montecchio, in het wijngebied Orvieto. Hierin staan blauwe druiven aangeplant: Cabernet-sauvignon, Merlot en Sangiovese. Deze worden gebruikt voor de Vitiano en de Merlot dell'Umbria. Bij de aanplant van de druiven wordt bijzonder gelet op de kwaliteit van de wijngaard. Uitsluitend de beste grond wordt uitgekozen. De dichtheid van de aanplant van de stokken is hoog, omdat dit een garantie is voor een goede kwaliteit van de wijnen. Als er teveel aan de stokken hangt, wordt in de loop van de zomer een groene oogst uitgevoerd, waarbij een deel van de druiven wordt weggeknipt en op de grond wordt gegooid. Dit in combinatie met de modernste wijnmaaktechnieken in een moderne, recentelijk opgebouwde wijnkelder, levert wijnen op van een hoge kwaliteit, zowel bij rood als bij wit.

Querciabella Toscanië

Querciabella werd in het begin van de jaren '70 gesticht door Giuseppe Castiglioni, een zakenman uit Milaan met een grote passie voor wijn. Met de grote Franse wijnen als lichtend voorbeeld ging hij op zoek naar een ideale locatie om zijn wijn te produceren, en vond die hoog op de met eiken begroeide heuvels ten oosten van Greve in Chianti, vandaar de naam Querciabella (mooie eik). Het bleek een schitterende terroir, vrij hoog gelegen (350-450 m.) voor de Chianti Classico zone, met een uitstekende expositie, en in de loop der jaren groeide Querciabella uit tot een referentie: door aan het land aangepaste druivensoorten te selecteren, door het beste materiaal en het beste hout te gebruiken, door het inschakelen van geavanceerde technieken waardoor vermeden wordt de druiven teveel te manipuleren en het toepassen van een gezonde en evenwichtige cultuur, samengevat door de kwaliteitszorg tot het extreme door te voeren ging Querciabella tot de kleine kring van referentiewijnen in Italië behoren, en in de gespecialiseerde pers krijgen de wijnen de hoogste waardering. 

Saladini Pilastri Marken

Italiaanse kwaliteitswijnen zijn duur hoor je vaak zeggen. Klopt, maar er zijn uitzonderingen. Wijnhandel Ambrosius is  voor u op zoek gegaan naar uitmuntende wijnen voor een schappelijke prijs. We zochten in de minder bekende regio's. Toscaanse en Piemontese wijnen zijn immers gekend en dus betaal je voor goeie kwaliteit vaak ook een hoge prijs. Dit is waarmee we terugkwamen: 5 wijnen van het domein Saladini Pilastri uit Marche. Wat we u aanbieden zijn echte volbloed wijnen, gemaakt van authentieke Italiaanse druivenrassen. In wit hebben we "Falerio dei colli Ascolani" en "Pecorino". De eerste is een mengeling van twee druivenrassen: Passerina en Pecorino. Dit geeft een frisse en fruitige wijn, ideaal als aperitief of bij slaatjes. De tweede is 100% Pecorino. Ook hier uitbundige aroma�s van rijp fruit en pompelmoes. Deze wijn is wat steviger in de aanzet maar eindigt fris met heerlijke toetsen van gekonfijte ananas. Een begeleider van visgerechten. Bij de rode hebben we drie volbloeden, echte hengsten. De Rosso Piceno is gemaakt van de Montepulciano en de Sangiovese. Dit is een jonge hengst met uitbundig rode fruitaroma's , wat getemperd door de vatrijping. Dit combineert perfect met halfharde kazen. De Piediprato is van dezelfde druivenrassen gemaakt. Volop fruit en wat meer kracht. Ideaal voor bij vleesgerechten. De Montetinello is het summum van de reeks. Deze krachtige rode wijn heeft aroma's van rijp rood fruit, vanille en andere kruiden. Maar deze wijn heeft een tedere kant: hij is fluweelzacht. De extra lange afdronk krijg je er gratis bij. Stevig rood vlees, wild! alles wat kracht vraagt kan deze wijn aan.