Spirits > whisky

whisky

Onze tweede passie....

Niet voor niets staat er in ons logo Great Wines and Faboulus Whisky... Sinds een tiental jaar zijn wij uitgegroeid tot één van de grootste whiskyverkopers van het land. Honderden flessen staan op de liefhebber te wachten afkomstig van over heel de wereld... Teveel om hier allemaal op te noemen. Raadpleeg onze speciale whisky prijslijst
Tevens kan je terrecht in onze unieke Tastingroom waar meer dan 140 soorten whisky kunnen worden geproefd. Wij zijn echt gepassioneerd liefhebber en kunnen u met raad bijstaan in uw aankopen. Wens je nog meer te weten wordt dan lid van onze whiskyclub.


Whisky inleiding
Whisky is een gedistilleerde drank die wordt vervaardigd uit granen, gist en water.Verschillende typen graan kunnen worden gebruikt. Bij Schotse malt whisky is dit gemoute gerst, bij Amerikaanse bourbon whiskey is dit maïs. Hoewel de Schotse whisky het bekendste is, wordt de drank ook geproduceerd in : Ierland, de Verenigde Staten, Canada, Japan en Nieuw-Zeeland, India, België, Nederland, Zweden,enz.
Als een whisky is gedistilleerd in Schotland, en er minimaal 3 jaar heeft gerijpt dan mag deze Scotch worden genoemd. Door de eeuwen heen heeft de Schotse whisky een geweldige reputatie opgebouwd. Het kleine Schotland telt een groot aantal distilleerderijen, die zeer uiteenlopende whiskies produceren. Deze diversiteit wordt veroorzaakt door een groot aantal factoren, zoals: het gebruikte water, de geografische ligging van de distilleerderij, distilleerketels en technieken, de invloed van turf etc.

 
Soorten whisky :
Single malt whisky
Single malt whisky is de meest exclusieve whisky soort. Bij de productie wordt gebruik gemaakt van gemoute gerst als graan. Een single malt whisky is het product van één enkele distilleerderij, en daardoor uniek. Diverse vaten van diverse jaargangen worden met elkaar vermengd. Het vat met de jongste malt bepaalt de uiteindelijke leeftijd die op de fles staat vermeld. De prijs van een single malt is aanmerkelijk hoger dan die van een blended of grain whisky. Highland Park en The Glenlivet zijn voorbeelden van single malt whiskies.

Vatted malt whisky
Bij de productie van een vatted malt whisky worden single malt whiskies van verschillende distilleerderijen met elkaar vermengd. Vaak worden een aantal single malts van distilleerderijen uit een bepaalde streek verenigd in een vatted malt. In Pride of Islay zijn bijvoorbeeld een aantal single malts van Islay met elkaar vermengd. Op het label van de fles staat Malt of Pure malt, maar geen single malt dus. Daarnaast ontbreekt de naam van de distilleerderij.

Grain whisky
Bij grain whisky worden ook andere granen gebruikt, zoals mais en rogge. Grain whisky rijpt sneller, is daardoor goedkoper, en wordt hoofdzakelijk voor de productie van blend whisky gemaakt. Wanneer slechts één graansoort wordt gebruikt spreek je van een single grain whisky. Een voorbeeld van een grain whisky is Black Barrel. Het distillatieproces wijkt af van die van malt whisky. Bij grain whisky wordt gebruik gemaakt van continue distillatie met behulp van de patent still.
Blended whisky
Blended whisky bestaat uit een mengsel van single malt whisky en grain whisky. Het wordt het meest verkocht van alle whiskies. Diverse soorten whisky worden gemarried en minimaal een jaar opgeslagen in vaten. Het gaat dan om ca. 40 tot 50 verschillende whiskies, waarbij de (goedkopere) grain whisky het grootste deel van de blend uitmaakt. Blended whiskies (of blends) zijn zeer geschikt voor het grote publiek die niet aangetrokken worden door de aromatische malt whisky. Bij een blend kan een constante kwaliteit worden gewaarborgd omdat het een som der delen is. Een afwijkende kwaliteit van een enkele malt heeft nauwelijks invloed op de uiteindelijke smaak van de blend