Wijnaccessoires

Wijnaccessoires

Van glazen tot kelderinrichting, bij ons bent u aan het juiste adres...

 

Wijn vraagt niet alleen dat we hem de nodige rust geven, hij wil ook dat we hem royaal, niet gehaast schenken en hem de ruimte en de tijd geven om te ademen. Daarenboven kan het schenkritueel de tafelgeneugten met een factor vergroten.

Wij verkopen allerhande nuttige accesoires om het plezier van het genieten te vergroten, klik hieronder voor onze catalogus : 
accessoires

Op welke temperatuur schenk ik wijn ?

Niets kan wijn beïnvloeden dan hun temperatuur. Wijnen moeten geschonken worden op hun ideale temperatuur zodat het boeket ten volle tot zijn recht kan komen. De optimale temperatuur van een wijn hangt af van de soort :
- Een jonge witte wijn, net als rosé wijn, moet best onder de 10°C geschonken worden. De rijpere witte wijnen  kunnen tot 12°C gaan.
- Jonge rode wijnen daarentegen kunnen wat warmer in het glas. Beneden 15°C wordt als goed beschouwd. Volle rode wijnen zijn het best rond 18°C.
- Mousserende wijnen worden best niet boven de 7°C geschonken.

Wijn kan snel gekoeld worden in de frigo of in een koelemmer. De volmaakte emmer is zo diep dat de hele fles, met hals en al, ondergedompeld kan worden. Als alternatief voor de koelemmer bestaan er koelzakjes die rond de fles passen.


Hoe ontkurk ik een fles ?

Eerst verwijderd u de capsule. Deze is vandaag niet meer van lood gemaakt omwille van de loodvergifiging. Nu worden verschillende soorten plastic of tinfolie gebruikt. Eenmaal dat de capsule is verwijderd doet u er goed aan om de top wat af te vegen omdat wat schimmel op de kurk kan zitten.

Zeer belangrijk is uw kurkentrekker. De ontwerpers ervan hebben de grootst mogelijke inventiviteit ontwikkeld. het belangrijkste onderdeel is de schroefdraad. Gebruik in ieder geval nooit kurketrekkers met smalle boortjes of open spiralen van metaaldraad. De goede kurkentrekker bestaat uit een stevige spiraal, gemaakt van glad materiaal met twee horizontaal verlopende snijvlakken.
De 'wijnkoperskurkentrekker ' ofte 'tire bouchon bilame' is handig bij beschadigde of moeilijk meekomende kurken.

Tegenwoordig kunnen flessen ook met een plastieken kurk of met een schroefdop afgesloten zijn. Deze worden vooral gebruikt voor wijnen die niet lang moeten blijven liggen, en beinvloeden de kwalitiet van de wijn niet. 

 
Wanneer dient wijn gedecanteerd te worden ?


Er wordt heel wat geschreven over het nut van het decanteren. Decanteren heeft vooral zijn nut wanneer de wijn jong en gesloten is. Het decanteren, heeft dan vooral de funktie om de wijn veel zuurstof te geven waardoor deze een beetje oxydeert. Door deze oxydatie verzachten de nog harde tannines en geeft de wijn veel meer van aromas vrij.  Een uitstekende set is de decant-air.  Dit inginieuze trechterje heeft onderaan kleine gaatjes die de wijn over de rand van de meegeleverde karaf sproeien, waardoor een maximale vermenging met de lucht ontstaat.  neerslag heeft of wanneer hij wat adem nodig heeft. Ook witte wijnen hebben baat bij decanteren, ze geven veel meer van hun aromas vrij .  Veel wijnen die na ontkurken een ietwat onaangename geur hebben ( muf, lichte kurk) worden best gedecanteerd, in de meeste gevallen is het onaangenaam luchtje verdwenen na decanteren.

Oudere wijnen, vooral rode, kunnen wat neerslag hebben onderaan de fles. Deze worden best gedecanteerd. Om het neergeslagen materiaal niet mee in de decanteur te hebben plaatst u een lichtbron onder de hals van de fles zodat u kunt zien wanneer het gruis er aankomt. Veelal is in de wijntrechters een gaasje aanwezig om het meeste gruis tegen te houden.

Ook worden oudere wijn vaak gedecanteerd om ze wat ademruimte te geven en om ze meer open te laten komen. Na al die jaren in de fles kunnen ze soms wat ingesloten zijn en het decanteren helpt hierbij.

U kunt uiteraard gewoon decanteren omdat een decanteur mooi staat op een gedekte tafel, of nog omdat hij bij de glazen past.Welke glazen gebruik ik ?

Een aangepast glas kan veel bijdragen tot het drinkplezier. Voor bijna elke wijnstreek bestaat er een bijpassend glas. De vorm van het glas stoelt op gezonde gastronomische principes. Door de vorm kan de wijn zich maximaal ontplooien.

Een wijnglas is dun, helder, ongekleurd en heeft geen versieringen. Gekleurd en versierd glas verhullen of veranderen de kleur van de wijn. De rand van het glas loop ook lichtjes naar binnen toe zodat de aroma's in het glas vrijkomen. Een glas is ook redelijk gul maar niet pretentieus groot.
En glas is natuurlijk ook perfect proper en vrij van geuren en smaken. Bewaar glazen liever niet ondersteboven: dat geeft gemakkelijk kastluchtjes.

 


Mag ik meerdere wijnen aan tafel schenken ?

Iedere wijn vraagt om vergeleken te worden en vraagt om een bijpassend gerecht. Meer dan één wijn schenken, zelfs bij hetzelfde gerecht, is dus geen aanstellerij

Wel belangrijk is de volgorde van schenken: een jonge voor een oude, een witte voor een rode, een lichte voor een zware, een droge voor een zoete, een mindere voor een betere. De omgekeerde volgorde betekent een ramp voor de tweede wijn.


Hoeveel wijn schenk ik idealiter ?

Wijnglazen mogen maar tot een derde gevuld worden zodat er genoeg ruimte is om de wijn te laten ademen.

En fles heeft een inhoud van 7 glazen. Bij een licht lunch (en bij dagelijks gebruik) volstaat één glas per persoon. Bij een uitgebreid diner kunnen 5 glazen niet overdreven zijn. Een halve fles is voor de meeste mensen en gelegenheden een redelijk gemiddelde. Afhankelijk van de stemming en de lengte van de maaltijd kan 1 fles per avond echt niet te veel zijn. Een gouden regel voor de gastheer: wees genereus, maar dring nooit aan - en denk aan de terugweg van uw gasten.


Hoelang duurt het vooraleer een geopende fles slecht wordt ?

Eenmaal de fles open is komt er lucht in de fles terecht. Deze lucht tast de wijn beetje bij beetje aan. Daarenboven kunnen bacteriën de wijn verzuren. Afhankelijk van hoe de wijn gemaakt werd zullen bepaalde stoffen in de wijn het proces vertragen. Het best wordt een wijn binnen de 24 uur na opening gedronken. Daarna gaan de aroma's verdwijnen of slecht worden.

Er bestaan pompjes die lucht uit de fles pompen en zo eventueel de wijn voor een langere tijd kunnen bewaren.


Welke toebehoren kan ik mij nog aanschaffen ?

Bij het inschenken van wijn gebeurt het bijna altijd dat er druppels langs de fles glijden. Deze kunnen soms vermeden worden door een kleine draai aan de fles te geven wanneer u de fles terug recht plaatst. Er bestaan speciale plastiekjes, drupringen of schenkstoppen die dit druppen voorkomen.